понеделник, 9 юни 2008 г.

нема заглавие

Търговският рай. Мол-а, Сити Центъра, ЦУМ, Халите, Илиянци. Всички тези кътчета потребителска неприкосновенност, това очарование от стоки и персонал си има свой собствен свят. И живее по собствени правила. И това не са нито правилата на донъчните, нито неписаните търговски отношения, нито мениджърските тъпотии или маркетингови похвати. Не. Тези неща излитат извън сложната икономическа мисъл и се стоварват с цялата си мощ върху главите на обикновенните хорица. Като мен и теб. Хора, които се влюбват и разлюбват. Хора, които живеят този живот само веднъж и поради простичката причина, че все още не са си дали реална сметка, че животът е един, го живеят по този изнасилващ начин. Но, майната ми и на мен с подобни излияния. Всеки има право да прави каквото си иска. Идеята ми е за тези оазиси на предлагането. Тези центрове на красотата, лукса и потребителския инстинкт. Купи за да живееш. Продай за да оцелееш. Толкова е елементарно, че се чудя понякога защо не се хванах с търговийка някаква. Ама ей на. Не знам.
Тези търговски кътчета живеят собствен живот. Те са една малка вселена, в която влизаме почти ежедневно. И след кратък престой излизаме от там с придобивка. Обикновенно материална. Но не си даваме реална сметка, че там кипи живот и то доста по-интересен, отколкото изглежда на пръв поглед. Защото, на тези места хората се влюбват, разлюбват, мечтаят за нещо по-добро, дишат въздуха бълван от климатиците и така минават години. Там продавачката от хранителния магазин се влюбва в охраната, която патрилира на подземния паркинг. Правят си среща на пейките на минус едно и хапват заедно по една баничка в обидната почивка. Обикновенно не си говорят, защото около тях може да има и други хора, а не е интимно някак пред толкова народ. След това тя го целува бързо по бузата с леко мазната си устна и се връща на работа. На касата. Той си допива бозата и с отработен жест си оправя вратовръзката. Ще се видят пак след час и малко, когато тя излезе до склада, а той случайно мине на проверка от там. Ето това е една типична мол-ска любов. Или Сити Центъровска. Както искате. На Илиянци и в ЦУМ нещата стоят по малко по различен начин. На Илиянци заради спецификата на тази необятна пустиня от стоки, припламва международната любов, от която после се раждат деца с приятна кожа, дръпнати очи и ги кръщават Ники Чун Цай Петров примерно. Но да живее международното положение. И любовта афкорс. В ЦУМ е доста по-студено като емоции. Може би, заради факта, че всичко там е някак по-голямо, но в ЦУМ я няма тая романтика на латино сериала. Или я има, но не съм се заглеждал. Нямам идея. В край на сметка обаче, това е толкова хубаво, че ми се вика направо. Защото има човещинка в цялата история. Защото, сред купчината от гипсокартон и метал се крият доста човешки очи, които се гледат, обичат, мразят, но общуват. По дяволите. И въпросният търговски център ( каквото и наименование да носи ) живее. А мисля, че това е най-важното. Един малък латино сериал преплитащ и въвличаш в себе си една касиерка, двама охранители на щат, две момичета от магазина за бельо на втория етаж, една изнервена чистачка, трима продавачи на френска конфекция и момичето от магазина за бижута, което смята, че оная тъпа патка управителката на щанда за часовници не го заслужава тоя мъж. Е това е малката вселена на мол-а, на сити центъра, на цум, на Илиянци и каквото още там се сетите, като по-голяма търговска площ. Защото там нещо се случва. Само се загледайте през витрините. И следете внимателно. Там някой се влюбва в съседния магазин, а на долния етаж се разлюбват, защото тя работи в банката и не може да мръдне от бюрото, а той мести щанда за мобилна техника два етажа по-нагоре, защото му е по-евтин наема. А по-нагорае е оная мръсница, дето го гледа непрекъснато, като ходи до автомата за кафе. Това е живота. И той продължава.
И слава богу.
( А ние сме против кърската любов. Да живее мол-ната )

8 коментара:

milena.hot каза...

Я пак? Кой е против кърската любов?!

Анонимен каза...

Mnogo hubav post :)
A poneje ne znam koga shte se registriram vav foruma na Retro radio (ne si padam osobeno po forumnata komunikaciq...), tuk shte ti napisha edna ideika - Zashto ne kachite na saita na Retro radio zapisi na Sutreshnata, ama nai-dobrite - kato 10te Nai po radio :))) Taka fen klubat shte e oshte po-div i shtastliv, a i reitingat na stranicata shte se kachi spored men ...
Pozdravi i usmihnat den, Mitko!!!!

Анонимен каза...

dobar e pogleda ti kam jivota v golemite obekti taka si e na vsqkade ,tova e v se pak jivota.az kazvam koi kato si go naredi,no i sredata e vajna,okolnite te nemogat da badat ignorirani i nai vajnoto trqbva da ti se pozvaoli da si go naredi6,6toto kolkoto i da se pane6 nestava.Sam ni6to nemoje6 da postigne6 !

Анонимен каза...

ps:S vqtarni melnici se e boril samo Donki Hot ,a publikata e bila mnogobroina i presmiva6ta mu se :)Jiveem v edin eksperiment samo godinite kato 4isla se smenqt i vsi4ko se povtarq ,za nqkoi e nadgrajdane za dr e vra6tane na zad !SEga decata nqmat detsvo,te neznaet kavo e vakanciq ,neznaqt kakvo e da ide6 naselo i da jivee, na po4ivka na dali mogat da si pozvolqt da gi zaedat roditelite im /samo malka 4east sigurno si pozvolqvat tova udovolstvie/:0"Is this love"na Watesnake otzvu4a :)za krai na programata :)

milena.hot каза...

Не съм буквояд и не искам да се заяждам, но мисля, че си заслужава да се отбележи, че Дон Кихот е всъщност един Дон с име Кихот, а не "Donki Hot", или в нестроен превод нещо като "Магаре Горещо"..

Анонимен каза...

o izvinete ,4e ne si proverqvam postovete!

Анонимен каза...

молната любов е като всяка друга
като училищната
като тази в малкото село или градче,
като клюките на бабите пред блока
то всеки е в някакъв сериал, само да не сме от най-прецаканите :/
мите гледай твоя филм да е от хубавите :)))))

Анонимен каза...

Не ми се вярва, че има хора, които са забелязали как Молците си имат Молски живот, Молска мода, Молски сленг. Така расте цяло поколение. Вместо на разходка по улиците или в близкия парк, в Мол-а. Къде отива фантазията? По витрините. Жалко за загубите. Но тези не са от приемливите. Късмет!

Митко. Павлов. Тва е.