понеделник, 9 юни 2008 г.

Новите гейове

новите гейове. И техните нови правила. Старите гейове са ясни. Старите любими гейове. Гейове с морал и такт. Гейове, които ти е кеф да наречеш педали. Гейове с история и бъдеще. Старите гейове. Старите пушки, които прокараха пътеката. Дим, Камен, Мариус, Васил и още много, много други знайни и незнайни имена. Старите гейове. Гейовете, които имат самочувствие и възпитание. За тях бе въпрос на чест да отстояват себе си и своя начин на живот, който по нищо не се различаваше от твоя или от моя, само единствената и доста съществена разлика бе, че обичаха да го правят с мъже. И не им пукаше от това. Поне така го показваха. Иначе само те си знаят. Старите гейове. Които създаваха, а не рушаха. Старите гейове, които вече са част от нас хетеросексуалните. Гейове, които без да плачат, че са дискриминирани се социализираха. И никой не ги дискриминира. Защото са пичове. Старите любими гейове. Които знаеха кой е Емил Димитров и Парцалев и плачеха при споменаването на тези думи. Старите любими гейове, които отвориха вратите на рая. Старите любими гейове щяха да станат икони, ако поне един от тях бе умрял от СПИН. Но не. Чужд гей сварши тая работа и стана флагман на всички. Родните гейове останаха без флагман. Те се пръснаха като мравки нагряти от слънчев лъч пречупен през лупа и някак се размиха. Остана лекия горчив вкус в устата, който винаги остава след края на нещо приятно. Старите гейове много бързо отстъпиха палубата на новите гейове.
Новите гейове.
Миро, Крум, Васко, Наско, Митко..Имената нямат значение. Вие ги знаете. Аз също. Новите гейове. Които дойдоха от нищото и обърнаха света ни. Които ни накараха да вярваме, че старите гейове са просто педали. Или прости педали. Новите гейове. Които се опитаха да ни внушат, че да ебеш мъж е същото като да ебеш жена. Старите гейове подчертаваха, че едното е по-различно от другото. Най-малкото защото, те не правеха секс с жени. Новите гейове правят секс с всичко. С всичко що прехвръкне над стобора. Те не отбират. Обаче се декламират като гейове. И създават общности. Новите гейове нямат морал. Те не знаят кой е създал глем рока и едва ли им пука. Новите гейове обаче имат флагман. И го развяват навсякъде, както старите гейове си развяваха увисналата потентност в Червило.
Новите гейове обичат Лили Иванова. И Азис обича Лили Иванова.
Отварям скоба.
Имам чувството, че всеки божи циганин в България обича Лили Иванова. В което разбира се, няма абсолютно нищо лошо. Но се оказва, че Лили Иванова е флагмана на гей-движението. Лили Иванова е началото на края. Лили е мечтата на всеки гей. Гей с мен. От тук до края на света. Лили Иванова е българските YMCA, женския Бой Джеордж, мъжкия Джими Съвървил. Лили Иванова е Ирейжър и Ру Пол взети заедно. От Камен Бряг до Надежда, от Бусманци до Бургас, от Чирпан до Чипровци, всеки циганин гей знае “Ветрове” и “Детелини” и я пее в захлас. И когато на циганин гей му взимат интервю по телевизията, щот се е явил на кастинг за конкурса Гей с Мен например, и го попитат – Коя ти е любимата певица ?! – и цигането без и секунда размисъл казва – Лили Иванова. И започват едни Детелини, не си е работа. Изобщо Лили Иванова е сексуалната революция. Българския диско клуб 54 на живо.
Затварям скобата.
Новите гейове.
Те слушат поп фолк, рок, поп, фолк, джаз, метъл, рок енд рол, симфонична музика, но най-много обичат Лили Иванова. И Азис може би.
Новите гейове. Които ми натрапват прическата си, стила си, гаджетата си. Всичко. Новите нещастни гейове, които сме допуснали да ни влетят в живота. Точно като последните таксита на Камелия Тодорова.
Новите гейове. За които няма нищо свято. Те нямат позиция. Нямат мнение. Нямат и отношение. Нямат култура и вероизповедание. Или поне биха променили и двете неща за записан час при Гого. Новите гейове са модерни. Те карат скъпи коли, употребяват наркотици и се гордеят с това. Те не спят с мъже. Те само така казват. Те не обичат нищо. Те обичат себе си. Щот някой им е казал, че трябва да се обичат, щот са гейове.
Новите гейове.
Мъчно ми е за старите прости педали, с които можеш да седнеш да пиеш. Да се скараш, да ги напсуваш и накрая да набиеш дори. Щот са педали и правят секс с мъже. А в същото време трябва да се прибереш при жена си, която има по-дълъг мустак от на Фреди Меркюри, лека му пръст.
Излиза, че всички сме гейове. До доказване на противното.
И въпреки всичко аз уважавам старите гейове. Защото, знаят как да живеят.
Новите гейове са пълна пародия.
Независимо как се казват. Миро, Крум, Руши, Пеши, Наско, Васко или Драго…
Тва е.

13 коментара:

Анонимен каза...

Алелуя!!!

alvin каза...

Палци горе за написаното.

Анонимен каза...

Какви са ценностите на новите хетеросексуални? Имат ли те морал и каква религия изповядват? Май отговора е някъде близо до този на новите гейове. Не всички нови гейове карат скъпи коли и искат да се набиват на очи. Това, че някои "звездолини" искат да се набиват на очи е едно на ръка. Същото го има и при певиците, журналистите ..... Така че новите гейове са като новите хетеросексуални и като целия народ.

Анонимен каза...

за лили иванова си е абсолютно вярно!

Unknown каза...

Няма да коментирам всичко, защото би било много критично. Ограничавам се до следното: младите, хомо, хетеро или би, нямат морал, ценности и покритие на свръхвисокото самочувствие.
И не всички харесваме Лили Иванова!

Анонимен каза...

автора си няма идея за какво е писал. Тотална генерализация на абсолютно всичко. Това е смешно!
И да си оправи правописните грешки, че чак е смешно като се сетим кой е.

Анонимен каза...

Толкова елементарен и невеж коментар… Флагме… ха-ха, абе човек, я говори нормално! Прочети си отново дългото „прозрение” и сам ще установиш, че мястото му е в кошчето.
ПС: Хващам опитите за метафора, но те са жалки! Не ти ли се струва, че си писал много, а не казваш нищо?!?

Анонимен каза...

Прекрасно си написал статията, но и аз съм съгласен, че липсата на морал, ценности и прочее не е характерност само на гейовете, а на поколението като цяло ;] А и ми се струва, че не правино да слагаш всички под един кюп :) Все пак много хубаво написано :)

Marina каза...

Бях пропуснала статията и сега ми попадна случайно...
Мите Respect!!!

Анонимен каза...

Да живее посредствеността, а, Мите? Опитало се е момчето да предъвче една безобразно стара тема "през призмата" на дървеняшкото си чувство за хумор и псевдо-новаторския си възглед над "глобалния проблем", ама то ако е било за всеки... Особено за всеки назадничав селянин...
Иначе признавам - страшна идейка. Да сравняваме "старите педали" с "новите педали". И съм искрен! Така ме впечатли оригиналността на цялата ти "концепция" (изпарила се непосредствено след това), че разгледах и останалите ти post-ове! Тогава обаче надеждата погина.Драматично и безвъзвратно.
И за да бъде коментарът ми градивен, имам дори кратка препоръка: умолявам те, преди да се захванеш да пишеш за каквото и да било (наистина, за каквото и да е!!!), направи усилието да разбереш поне (подчертавам това ПОНЕ с две прави и наклонена - да не вземеш пък да се откажеш, ако напреднеш в тая насока, имаш още за доизпипване) какво представлява то. Срази ме с тези дефиниций на "новите гейове". Сигурно си сразил и една стабилна групичка социолози, упорито твърдящи, че едва скромните 10% от населението на света е заето от хомосексуалисти! Твоите описания качиха цифричката до безбожие (ама наистина, чак богохулно звучеше!), предвид това, че на тях съответсват девет десети от младите, тук явно наричани общо и за по-лесно "младите гейове".
Странно, но май това ще да е всичко. Свий от нейде един речник (бил той тълковен, синонимен, правописен или немско-арабски) и пробвай така да лееш мъдрости при следващия опит. Ако обаче заменим очевидно любимата ти фраза - "новите гейове", с нещо не така конкретно, да речем "болшинството млади" или друго в тази насока, и пренебрегнем тъжните опити за оригиналност, си прав. Което е по-тъжно и от опитите ти.

Анонимен каза...

Съжалявам, че ще разочаровам писателя, но единственото гейско бе статията му

http://barborok.blog.bg каза...

до Анонимен, ти май се засегна що се къдрят с с Баа Ти Лили, или как се казваше Баа Ми Лили , или ваща баа лили или на всеки му баа му лили (Дж Карлин :) ) аз замисли ли се кая ценостна система защитаваш, автора за коя ценостна система говори?? ти виждал ли си новите гейове или старите гейове? аз покрай едно бивше гадже, 5 години бях до шия в малки "флъфърчета" , които се наричаха с гръмките имена - дизайнер, оформител , арист и т.н.
за тях културата се свеждаше до някъв дижей дето идвал в червило миналия месец, Баба Им Лили, Веско, Азис, ЛьоЛьо и т.н. ама всички са "неконвенционални артисти" примерно...
хубу да видим там нещо лаеш, трябва да си опозиция (тука му казват "никаилен"), тоя шум дето го издаваш, какво точно значи ??? разбрахме че се засегна за старите ком-поп-старове.. замисли ли се тези вокални изпълнители от де идат , кой ги сложи , имаше ли избор да си избереш други ком-поп-старс??? и понеже ей такива педеруги ги сложиха на пиадестала на попа дето е с форма на кур, и да не си признаят че обичат кура лаят срещу него като куче срешу кокал... а? и разбира се сега едно младо ново гейче ще се обади:
- ама тя лилито има невероятни вокални качества-,... ахахахаа

Анонимен каза...

Баа ти Лили, в поста , автора улицетворява нещо, замисли се малко...

Митко. Павлов. Тва е.